Henk Smit en Laura Meulensteen van Ministerie VWS, Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen waren op woensdag 29 november te gast in Heerhugowaard. Het Horizon College rondt op 31 december het RIF-project Dudoc XP af en gaat in de 2e ronde een opschalersaanvraag indienen. Henk en Laura werden ontvangen door de projectleider Nancy Boterblom-Groot en Marcel Deen van Haute Equipe die de nieuwe aanvraag mee voorbereidt.

Meedoen

Een week lang ontving de bouw- en techiekcampus leerlingen van VMBO2 uit de hele regio die zich oriënteren op een vervolgopleiding aan het MBO. Er was een aantrekkelijk programma samengesteld waarbij de leerlingen bijvoorbeeld met een graafmachine kunnen werken, dakpannen kunnen leggen, een houder voor een iPhone maken van hout in 10 minuten, het patroon van een straat kunnen leggen met houten blokjes en kunnen schilderen. De begeleiding op de werkvloer werd door studenten MBO en hun docenten gedaan. Naast deze demonstraties werden Laura en Henk uitgedaagd mee te doen. Henk: “Het is ontzettend leuk te zien hoe enthousiast de leerlingen aan de slag gingen en hoe kundig zij daarbij door de studenten werden begeleid!”

Het huis dat nooit af is

Vervolgens werd er een rondleiding buiten gegeven, waarbij het huis dat nooit af is -onderdeel van de aanvraag Dudox XP- bezocht werd. Laura: “Het is mooi te zien hoe daar gewerkt kan worden aan bijvoorbeeld het aanleggen van een keuken, die dan later weer wordt afgebroken. De school heeft met dat huis de mogelijkheid alle disciplines van de bouw aan bod te laten komen die op deze locatie aan het werk zijn.”

Mechatronica

Daarna werd de afdeling mechatronica bezocht. Leerlingen leren als eerste een 3d printer in elkaar te zetten die zij thuis kunnen gebruiken. Laura en Henk hebben gezien hoe leerlingen met een door hen zelf geprogrammeerde robotarm M&M-snoepjes in een bekertje doen, daar een deksel op plaatsen en die vervolgens in een doos zetten. Andere studenten hadden op de lopende band, waar de doosjes met bekertjes M&M in zitten, voorbereid dat deze werd gesloten en dicht geniet. Een spectaculair geheel! “Mooi om te zien is hoe gemotiveerd deze studenten zijn en gestaag doorwerken aan hun projecten.”

Beter beeld

Als laatste werd het het complex leslokalen, die zeer goed geoutilleerd waren met bijvoorbeeld een printmachine voor behangfolie, getoond. Bij de afsluitende lunch werd er gepraat over de aanstaande aanvraag en werden tips gedeeld. Voor beiden was het een eerste bezoek aan een MBO-instelling. “Wij hebben nu een beter beeld kunnen krijgen hoe MBO-onderwijs met RIF-gelden opgezet en uitgevoerd wordt.”