Leerlingen

KIES VOOR DE TOEKOMST! KIES TECHNIEK!

Leerlingen in vmbo, mbo en hbo kiezen voor een beroep. Voor een vak dat ze in de toekomst gaan uitoefenen. De keuze die een leerling maakt is gebaseerd op verschillende motieven. Je kiest omdat je het beroep goed kent, vanwege het opleidingsprogramma, de school, de toekomst, het salaris enz. Je kiest tegenwoordig niet meer voor één baan voor je hele leven. In veel sectoren heb je de mogelijkheid om door te groeien of te veranderen.

VMBO Carrousels

Vmbo carrousels zijn series praktische opdrachten die leerlingen uitvoeren op hun eigen school, bij een (leer)bedrijf en op het mbo. Elke carrousel heeft zijn eigen onderwerp, zoals voedseltechnologie, beton of mobiele werktuigen. Doel van de opdrachten op wisselende locaties is kennismaken met de 7 werelden van techniek, met beroepen en met verschillende technische opleidingen in de regio. Bekijk www.techportal.nl/vmbo-carrousels

In de bouw en technieksector is op dit moment een grote vraag naar leerlingen en personeel. Dat heeft te maken met de werkzaamheden die moeten worden gedaan. Dat varieert van het bouwen van huizen, het maken van bedrijfsinstallaties tot het verduurzamen van woningen. Denk dan aan “van het gas los”.

Naast die ontwikkelingen gaan de technologische ontwikkelingen in de bouw en technieksector snel. Automatisering, robotisering, leren m.b.v. VR brillen of Augmented Reality zijn snel in opkomst.

In het project Dudoc XP besteden we aandacht aan de instroom van leerlingen in het mbo. Dat gebeurt door promotie- en wervingsactiviteiten om leerlingen enthousiast te maken voor techniek. Daarnaast besteden we in de mbo opleidingen techniek extra tijd aan nieuwe ontwikkelingen, leren in de praktijk en van de praktijk. We realiseren bij ESPEQ Bouw en tecfhniekcampus in Heerhugowaard een leerwerkplein voor leerlingen waar leerlingen, docenten en bedrijven kennis kunnen maken met nieuwe technologieen.